21.09.2021

Догляд за каміном

Під час зведення каміна або під час його купівлі не забудьте придбати інструменти для обслуговування каміна і догляду за ним:

  • кочергу завдовжки не менше 70 см;
  • щипці, призначені для перекладання палива;
  • совок і віник (щітку) для очищення топкової частини каміна від золи та незгорілих залишків палива;
  • вогнестійкі рукавички;
  • хутра, необхідні для того, щоб розпалити згаслий вогонь і посилити подачу повітря при розтопленні палива;
  • ємкість для палива (кошик для дров, відерце для вугілля).

Найкраще буде якщо камін та інструменти будуть витримані в одному стилі. Зазвичай інструменти для каміну виготовляються з арматурної сталі. Деякі інструменти можна повісити на стіну, інші ж поставити поруч з каміном. У будь-якому випадку, вони повинні бути завжди під рукою, недалеко від каміна.

Чищення каміну

Запам’ятайте: ніколи в каміні паливо не згорає повністю! Результат – незгорілі залишки палива в топці і сажа на всіх внутрішніх поверхнях каміна. Найбільша кількість сажі осідає в кутах, на горизонтальних ділянках і на всіляких виступах і нерівностях вертикальних поверхонь. Чим краще горить камін, тим більше сажі потрапляє в трубу. Кількість сажі і смолянистих відкладень залежить також від виду палива: найбільше сажі двід палива з високим вмістом вологи (торф, свіжозрубане дерево і деревина м’яких хвойних порід). Сажа не така нешкідлива, як може здатися. Її скупчення у великих кількостях призводить до розтріскування облицювання каміна і до руйнування швів кладки, в результаті чого полум’я може вирватися назовні.

Чищення димової труби

Оптимальна товщина шару сажі в трубі не повинна перевищувати 1-3 мм. Якщо товщина сажі більше 3 мм, то окрім труби рекомендується вичистити і топку.

Трубу нерегулярно використовуваного каміна оглядають кілька разів на рік і чистять як мінімум 1 раз на рік. Трубу постійно використовуваного каміна необхідно чистити щомісяця. Чистять димову трубу зверху.

Чистка димаря каміну

Димохід чистять через топковий отвір, який попередньо закривають товстою поліетиленовою плівкою. Плівку приклеюють липкою стрічкою по краях паливника і роблять в центрі надріз у вигляді переверненої літери «Т». Клапани-отвори під впливом тяги повинні відхилятися всередину каміна. Сам камін обкладають по підлозі старими газетами і паперами, так як поліетиленова плівка все одно не дасть 100%-ної гарантії того, що сажа не потрапить в кімнату. Меблі рекомендується накрити захисними чохлами. Після підготовчих робіт можна починати чищення димоходу. В якості чистячого інструменту використовують щітку з натуральною або синтетичною щетиною. Чистять димар, просуваючись знизу-вгору і проходячи щіткою вгору-вниз кілька разів по одному місцю. Особливо стійкі смолянисті відкладення видаляють сталевим скребком, який в процесі чищення повертають за годинниковою стрілкою, а потім різко опускають. На закінчення, коли ви дійдете до самого верху, рекомендується ще раз пройтися щіткою по димозбірнику, на якому могло накопичитись падаюче сміття.

Контролювати якість чищення димаря можна за допомогою дзеркала. Працювати радимо в захисних окулярах.

Чищення топки

Топку необхідно регулярно чистити від залишків золи, використовуючи або віник і лопатку, або пилосос в режимі сухого чищення. У деяких пилососах навіть передбачена функція чищення каміна.

У народі здавна використовують для чищення каміна харчову соду або скипидар. Сучасний еквівалент – чистячий розчин для миття посуду. Гладкі поверхні каміна протирають губкою, змоченою у розчині, а жорсткі – щіткою з щетиною середньої жорсткості. Після цього залишки розчину змивають теплою чистою водою.

Скляні дверцята топки можна відмити засобом для миття вікон.

Мармурові поверхні радимо протирати половинками лимона, загорнутими в ганчірку. При цьому лимон змочують в теплою воду, а потім в порошку борної кислоти. По завершенню чищення мармур споліскують теплою водою.

Чистять камін після того, як він охолоне!